Vad finns det för kategorier av elbilar?

Att välja rätt elektrifierad bil kan vara en svårt för att det finns så många olika kategorier. Vi kommer här förklara skillnaderna mellan elbilar, laddhybrider, elhybrider och mildhybrider.

En elektrifierad bil kan drivas av en elmotor eller i kombination med en förbränningsmotor. Vilken typ av elektrifierad bil som passar dig beror på din körstil, ekonomi och boende.

Elbilar

Elbilar (Battery Electric Vehicle – BEV) har en elmotor som drivs helt av ett batteri som man laddar vid laddstationer längs vägen eller i din egen laddbox hemma, exempelvis Testa. Elbilar är tysta och ger ingen utsläpp under körning, vilket gör dem idealiska för korta resor i stadsmiljöer. De har också en snabb acceleration och passar dig som vill undvika förbränningsmotorer och har tillgång till regelbunden laddning.

Hybrider

Hybrider (Hybrid Electric Vehicles – HEV) som till exempel Dacia Jogger har både en förbränningsmotor och ett batteri som laddas genom bromskraftsöverföring under körning. Batteriet kan inte laddas vid laddstationer. Batteripaketet driver en elmotor som främst fungerar som en extra kraftkälla i kombination med förbränningsmotorn. Elmotorn kan dock ensam driva bilen korta sträckor i låga hastigheter. Elhybrider passar dig som vill köra miljövänligt men oberoende av laddstationer.

Laddhybrider

Laddhybrider (Plug-in Hybrid Electric Vehicle – PHEV) har en både en förbränningsmotor och en elmotor. Dessa bilar laddas under körning och vid laddstationer. Om batteriet blir urladdat tar förbränningsmotorn över. Laddhybrider fungerar som elhybrider men kostar mer på grund av batteriet är större och kostar mer att tillverka. Laddhybrider passar dig som vill köra miljövänligt men samtidigt behöver säkerheten att kunna köra med förbränningsmotorn om batteriet blir urladdat.

Mildhybrider

Mildhybrider (Mild Hybrid Electric Vehicle – MHEV) har både en förbränningsmotor och ett batteri som laddas genom bromskraftsöverföring. Mildhybriden drivs främst av förbränningsmotor. Batteriet kan dock inte driva bilen själv, det hjälper till att styra vissa delar av tekniken och minska utsläppen. Mildhybrider passar dig som vill minska bränsleförbrukningen lite grann även om du kör på bensin eller diesel.

Tips för en effektiv laddning och körsträcka: 

  • Ladda batteriet regelbundet och så nära inpå din körning som möjligt. 
  • Försök att ladda batteriet fullt.
  • Ladda batteriet i garaget, varma batterier räcker längre. 
  • Om du kör 30-40 km / timmen håller kan du köra längre. 
  • Om du har rätt lufttryck i däcken kan du också köra längre.