Restaurering & konvertering av bil till eldrift

Tycker du om utseendet på en specifik begagnad bil men önskade att den var mer smidig och miljövänlig att köra? Med teknikens utveckling är det möjligt att bygga om begagnade bilar och utrusta dem med modern teknik som en ny bil har. 

Något som blivit alltmer populärt bland bilentusiaster är restmodding och konvertering till eldrift av begagnade bilar. Vi ska i denna artikel beskriva vad detta innebär och vad man ska tänka på. 

Vad innebär Restmodding? 

En vanlig trend inom entusiastbilsmarknaden är ”restomodding”, vilket innebär att veteranbilar renoveras och får modern prestanda och funktioner men bevarar utseendet och känslan av den klassiska, genuina bilen. Detta gör ofta att bilen blir smidigare och säkrare att köra än den ursprungliga veteranbilen.

Restomodding-processen kan inkludera uppdateringar och uppgraderingar som att byta ut motorn eller uppdatera växellådan, byta ut bromssystemet och uppdatera hjulupphängningen och chassit för att göra bilen mer stabil och smidig på vägen. Dessutom kan moderna bekvämligheter som luftkonditionering, navigationsenheter och infotainmentsystem läggas till för att göra bilen mer bekväm och användarvänlig.

En annan fördel med restomodding är att det kan förbättra veteranbilens värde, eftersom det ger ägaren det bästa av båda världar – en klassisk bil med moderna funktioner och prestanda. Dock kan det vara en dyr process att genomföra restomodding. Om du inte vet hur man gör arbetet själv är viktigt att hitta en erfaren och kvalificerad mekaniker för att göra arbetet på rätt sätt och säkert.

För att underlätta och snabba på konvertering av äldre förbränningsbilar till eldrift har miljödepartementet öppnat upp för att stödja möjligheten i framtiden.

Hur bygger man om en bil till eldrift?

Att bygga om en bil till en elbil är en komplex process som kräver kunskap och expertis inom områden som elektronik, mekanik och fordonsdesign. Här är några steg som kan vara involverade i processen:

Bedömning av bilen: Innan man börjar med själva ombyggnaden behöver man bedöma om bilen är lämplig för att byggas om till en elbil. Detta kan bero på faktorer som bilens vikt, balans och strukturella integritet.

Planering och förberedelser: Det första steget är att planera och förbereda för ombyggnaden. Detta innebär att bestämma vilken typ av bil som ska konverteras och vilken typ av eldrift som ska användas. Det kan också kräva att man söker tillstånd från lokala myndigheter och se till att man har tillgång till rätt verktyg och utrustning.

Demontering: För att installera elmotor, batterier och andra elektriska komponenter måste man demontera bilen och ta bort allt som inte längre behövs. Detta kan inkludera bensinmotor, växellåda och bränsletank. Detta kan vara en tidskrävande process som kräver en hel del precision.

Elsystemet: När bilen har demonterats är det dags att installera elsystemet. Detta inkluderar vanligtvis en elmotor, batterier och en växelriktare för att omvandla likström till växelström. Installationen av detta system kan också kräva att man gör modifieringar i bilens befintliga ram och chassi för att säkerställa att allt passar.

Kontrollsystemet: Efter att elsystemet har installerats är det dags att installera kontrollsystemet. Detta system styr bilens acceleration, bromsning och andra funktioner. Det är viktigt att detta system installeras korrekt för att säkerställa att bilen fungerar som den ska.

Batterier: Batterierna kan installeras på olika platser i bilen beroende på designen. De flesta elbilar har batterier monterade under golvet för att ge bilen en låg tyngdpunkt och bättre balans.

Laddningssystem: En laddningsenhet måste installeras i bilen för att kunna ladda batterierna.

Omprogrammering av fordonsdatorn: Eftersom en elbil fungerar annorlunda än en förbränningsmotorbil, måste fordonsdatorn omprogrammeras så att den fungerar korrekt.

Testa och justera: När alla komponenter har installerats och kontrollsystemet har anslutits är det dags att testa bilen för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Det kan krävas justeringar och finjusteringar för att säkerställa att bilen fungerar på ett optimalt sätt.

Det är viktigt att notera att bygga om en bil till en elbil är en omfattande och tekniskt utmanande process. Det kan vara farligt att arbeta med högspänning och man bör ha erfarenhet och kunskap inom området för att göra det säkert och korrekt. Det finns också lagar och regler som måste följas vid byggnation av elbilar, så det kan vara en bra idé att söka råd från experter inom området. Om man inte är bekväm med att utföra denna process på egen hand är det rekommenderat att söka professionell hjälp från en erfaren mekaniker eller verkstad.

Tips

Här kommer några tips om du vill läsa mer om elbilsbygge och elfordon samt kika på bilar som är ombyggda till eldrift:

  • För lösning om elbilsbyggen kan vi tipsa om forumet Elbilsbyggen Sverige på Facebook. 
  • För mer läsning om eldrivna fordon vill vi tipsa om hemsidan elfordon .se
  • Om man vill titta på bilar kan vi tipsa om CarExpo i Göteborg. De har tidigare haft utställningar med en specifik avdelning med entusiastbilar som byggts om till eldrift.