Så får man bilen att hålla längre

Att ta hand om sin bil är avgörande för att den ska vara säker att köra, hålla länge och bibehålla sitt värde. Genom att utföra regelbunden bilvård, service samt rengöring av din bil kan du förlänga din bils livslängd och undvika kostsamma reparationer.

Att köpa en bil är ofta en stor investering, och det är viktigt att ta hand om den på bästa sätt för att den ska vara säker att köra, förlänga dess livslängd och minska kostnaderna för reparationer och underhåll. Genom att själv lära sig hur man gör grundläggande säkerhetskontroll av din bil kan du avgöra om den behöver ytterligare service eller reparationer. Om du inte har tid eller kunskap om hur du ska serva din bil är det viktigt att du kontaktar en auktoriserad  bilverkstad för att få hjälp. Här ger vi några tips på vad man kan göra för att hålla bilen i bästa möjliga skick.

Säkerhetskontroll

Som bilägare har man som ansvar att se till att bilen är säker att köra. Detta kan man göra genom att göra regelbundna säkerhetskontroller. För att inte glömma bort någon del av bilen kan det vara en god idé att skapa en checklista på det som ska kontrolleras. Det är viktigt att kontrollera dina däck för skador och mönsterdjup, se till att däcken har rätt lufttryck och är jämnt fördelade för en stabil körning. Att testa att all belysning fungerar och rengöra strålkastarna ökar synligheten i mörker. Under huven bör man kontrollera nivån på motorolja, bromsvätska, kylarvätska och spolarvätska. En invändig kontroll där man testar tuta, bromsar, bilbälte, fläkt och defroster är också viktigt. Sidospeglar och backspegel bör justeras innan man ger sig ut i trafiken.

Besiktning

Som bilägare är det också viktigt att kunna reglerna om besiktning. Tidigare var det obligatoriskt att besikta personbilar och lätta fordon som var fem år eller äldre varje år, med en fast besiktningsperiod på fem månader baserad på den sista siffran i fordonets registreringsnummer. Numera måste dessa fordon besiktas inom 14 månader efter den senaste besiktningen. För att boka en besiktning behöver man vända sig till Bilprovningen.

Däck

Däcklagarna i Sverige är också viktiga att känna till. Det är obligatoriskt för alla bilister att använda antingen vinter- eller dubbdäck mellan den 1 december och 31 mars, men det är tillåtet att använda vinter- eller dubbdäck från den 1 oktober till den 15 april. För att däcken ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att hålla dem rena, se till att de har korrekt lufttryck och förvaras på rätt temperatur. För att minimera slitage på däcken är det också fördelaktigt att rotera dem regelbundet.

Rengöring

Att rengöra både utsidan och insidan av bilen regelbundet är också viktigt. Vid tvätt av bilens yttre bör man använda en miljövänlig biltvätt som samlar in det smutsiga vattnet från bilen och renar det efter tvätten för att undvika att oljerester och tungmetaller som bly och kadmium rinner ut i dagvattnet. När man rengör bilens interiör bör man börja med att dammsuga säten, golv och mattor. Om bilen har läderklädsel bör man använda en dammsugare med ett mjukt munstycke för att undvika repor och torka av ytor som instrumentbräda och dörrar med en fuktig trasa.

Rekondering (rekond)

En annan viktig faktor för att bibehålla din bil i bästa skick är rekonditionering, eller ”recond” som det också kallas. Rekonditionering innebär en noggrann rengöring och underhåll av bilens utvändiga och invändiga ytor. Det inkluderar rengöring av motorrummet, tvätt och vaxning av bilens yttre ytor, rengöring av interiören och uppdatering av eventuella skador eller repor. Genom att göra detta regelbundet kan du hålla bilen i bra skick och se till att den ser ut som ny under många år framöver. Det finns många professionella rekonditioneringsföretag som kan utföra detta arbete åt dig, och det kan vara en bra idé att överväga att göra det någon gång per år.