Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/u/u1273102/www/blogg/wp-settings.php on line 472

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/u/u1273102/www/blogg/wp-settings.php on line 487

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/u/u1273102/www/blogg/wp-settings.php on line 494

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/u/u1273102/www/blogg/wp-settings.php on line 530

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/u/u1273102/www/blogg/wp-includes/cache.php on line 103

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/u/u1273102/www/blogg/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/u/u1273102/www/blogg/wp-includes/theme.php on line 623
 Sneeky Pete » Arkiv » Populärkulturens tokviktiga roll

Populärkulturens tokviktiga roll

En fundamental del av vår hobby (och våra bilars värde!) utgörs av populärkulturen som omgärdar dem. Jag talar förstås om alla filmer och tv-serier som släppts genom åren: Death Proof, Easy Rider, Dirty Mary Crazy Larry, The Seven-Ups, Fear is the Key, Raggargänget, White Line Fever, Two-Lane Blacktop… You know the thrill.

Vi brukar prata om detta i mekgaraget lite då och då, och vi är rörande överens. Ju fler filmer med gamla klassiska jänkejärn som släpps, desto större intresse. Det brukar gnällas en del i Wheels och Power om bristande återväxt, men så länge det kommer ny populärkultur fullproppad med klassiska bilar så oroar åtminstone inte jag mig. Men jag skulle oroa mig lite om jag var redaktör för Wheels eller Power, för det finns rätt många piggare biltidningar att välja bland.

Jodå, populärkulturens roll för det klassiska märks inte minst när jag står i begrepp att sälja min Rödqvarna (barn = Nova | barn != Nova + Rödqvarna), och det dyker upp en fjunig reklamare med keps. En räka utan valkar i händerna eller olja i pannan, och som förmodligen knarkat på tok för mycket Sons of Anarchy, och Jonas Crambys blogg. Det är kul med återväxt, i synnerhet från oväntat håll.

Speaking of populärkultur så släpps snart två nya filmer med trevligt innehåll i form av jänkebilar. De heter “Drive Angry” (lockar med Buick Riviera från 1963, Chevrolet Chevelle SS från 1971, Dodge Charger från 1969 m.fl.) och “Faster” (vad sägs om Chevrolet Chevelle SS från 1971, Pontiac GTO från 1967 m.fl.).

Skapligt mycket ögon- och örongodis, med andra ord. I bilväg i alla fall.

Av båda trailerna att döma så verkar “Faster” lätt medioker medan “Drive Angry” snäppet bättre. Vi får se, helt enkelt. Själv har jag för länge sedan fastnat för V8:or, och behöver inga fler filmer för att inse deras storhet!

Share/Save/Bookmark

10 kommentarer till “Populärkulturens tokviktiga roll”

 1. Farbror Sid säger:

  Kan hålla med dig i de övre styckena.

  Ibland känns det dock för mig lite för nostalgiskt och glorifierat att ta 60-tals bilar i biljakter i moderna filmer som mestadels och utan modifieringar bara kunde gå fort rakt fram. Något har kanske hänt på utvecklingsfronten på de senaste 40 åren. :-)

  Men jag klagar inte dessa filmer lockar mig också!

 2. Peter Larsson säger:

  Ja, du har onekligen en poäng. I Fast & Furious-serien har det väl dock handlat om pro touring-åk. Men visst, mycket orealistiskt godis för ögat. Och vi diggar det! :-D

 3. Roger säger:

  Och fantastiskt uppenbart är det också att det helt saknas bilar för att skapa nya myter för framtiden när det fortfarande är kärror från sexti o sjuttitalet som gäller. Cheva Volt kommer säkerligen aldrig att hoppa över åar eller vara inblandad i biljakter och skottlossningar i filmer. Inte heller nån framhjulsdriven Malibu eller “sportig ” Cobalt…
  Vet inte om “The Good Guys” sänds i Sverige men även där kör de gammalt. Pontiac Firebird. Samt urbra beskrivning av en polisman fast i den mytiska bild skapad av tv-serier från 70 o åttiotal. “Ill take a day off when the bad guys do” :D

 4. Peter Larsson säger:

  Eller också är biltillverkarna usla på produktplacering numera. Fast nyinspelningen av Night Rider hade väl en modern Mustang i huvudrollen?!

 5. Roger säger:

  And the keyword here is “Nyinspelning”.

 6. Peter Larsson säger:

  Sant…

 7. Magnus säger:

  Tack för film-tipsen!

 8. Peter Larsson säger:

  De nada! Det kommer fler i framtiden, så välkommen åter. ;-)

 9. Magnus säger:

  Såg “Faster” häromkvällen. En helt okey rulle, kanske inget man ser två ggr men helt okey kvälls-underhållning. Klart över förväntan då det pumpas ut mkt skitfilmer nuförtiden. Den bjuder även på ett hyggligt soundtrack som ger lite Tarantino-vibbar stundvis. //Mvh Magnus

 10. Peter Larsson säger:

  Bra där. Måste kollas in vid tillfälle!

Lämna en kommentar