Roliga raggarlösningar, del 3


2016-10-24-roliga-raggarlosningar-del-3-1

För några veckor sedan kom jag över fyra slot mags av märket Wolfrace för en struntsumma. Med fälgarna följde även däck (eller vad som var kvar av dem).

Så här var ett av dem lagat. Med skruv. Man tar sig för pannan… Haha! Plötsligt inser jag att raggare faktiskt har en motsvarighet i USA. Där kallas de rednecks. Fniss.

2016-10-24-roliga-raggarlosningar-del-3-2

Här byts inget i onödan…


2016-10-21-har-byts-inget-i-onodan-1

Noterade att en av hjulbultarna på höger bakhjul var avdragen. När jag monterade av hjulet så insåg jag att det var gängpaj på ytterligare en bult.

En stor glädje i det lilla eländet var att det var ytterst enkelt att få av trumman (ett måste om man ska kunna knacka ur gamla hjulbultar och dra i nya). Då trummorna kan fastna ganska gött över bromsbackarna på gamla slitna trumbromsar så händer det att man drar sönder en hel del när man ska in i trumman och meka.

Så var inte fallet denna gång. Trumman gled av tämligen enkelt!

Det tråkiga i sammanhanget – och förklaringen – är väl att ingen någonsin bytt bromsbackar i de här trummorna. De är sopslut.

Vilket även gäller för trumman. Den är jämt och fint sliten inuti, vilket är bra, men tyvärr har trumman glappat över hjulbultarna så hålen för hjulbultarna är ovala.

Så går det när man inte drar åt muttrarna…

”Raggare is a bunch…”, säger jag bara.

2016-10-21-har-byts-inget-i-onodan-2

Roliga raggarlösningar, del 2

2016-10-19-roliga-raggarlosningar-del-2

Den förre ägaren, alltså… Haha. Vilket jävla stolpskott.

Hon glömde visst berätta att hon skarvat bensinledningen med en slang allt annat än anpassad för just bensin. Den här stumpen svettades så ymnigt att jag bestämde mig för att ögonblickligen ställa av bilen för säsongen och gå igenom den. Vem vet vilka fler snygga lösningar klåparen gjort…

Kan meddela att höst, vinter och vår kommer att erbjuda en del jobb. 😀

På tal om att glömma så missade förra ägaren även berätta att både motor och låda givetvis läcker olja. Och ganska mycket också. Tråget till växellådan inklusive packning bör bytas (snart får vi se om utlovad renovering av lådan verkligen stämmer…) för en torrare tillvaro och även ventilkåporna tycks ha vissa svårigheter att hålla tätt.

Jaja. Finns rostskydd är det iaf. Oljespillet. 🙂

Billigt är bra

2016-10-12-billigt-ar-bra

Fördelen med att köpa en jänkebil ingen annan vill ha är att reservdelar – när man väl hittar dem – är snorbilliga.

Vad sägs om bensintank, framruta, komplett inredning i rätt färg, förgasare (NOS), tankgivare (NOS), två kofångare, avgassystem, positionsljus, alla dörrar och… Faktum är en hel reservdelsbil för… 5 000 kronor.

Den som söker, finner. Fler tips har därtill inkommit.

Mycket jobb, men inte mycket pengar att förvandla den här sköna bilen till den asfaltdrottning hon förtjäna vara.

Det finns ett verktyg för allt

2016-10-10-det-finns-ett-verktyg-for-allt

Det gäller bara att fundera ut vilket verktyg man ska använda – i varje given situation!

Fördelen med att dela mekgarage med 35 kluriga gubbar är det alltid är det något som löst ett problem tidigare. H-vete vad man lär sig grejer hela tiden!

Verktyget för att dra ur packboxar funkar även skitbra till att lossa stålbrickor som ärgat/rostat fast i aluminium. Två av fem brickor behövde dock övertygas lite av en het värmepicka.

Volaren gick i alla fall inte av…


… på mitten när jag lyfte upp henne på pallbockar…

Skämt åsido så ser hon helt ok ut under. Diverse lagningar, förstås, och de är inte fina. Men särskilt rostig är hon inte vad jag kan se. Eller: jag har sett betydligt värre.

Undersökningen fortsätter!

För övrigt har jag det stora glädjen att meddela att slot mags-fälgarna tycks passa! Var lite oroligt att 14 tum inte skulle fungera mot bromsoket fram (har skivbromsar där), men frigång verkar finnas. Har inte testat med korrekta hjulbultar ännu, och en ”snug fit” blir det, men likväl. Fälgen löper fritt över ok.

Å nog fasen blev det betydligt bättre än de där JEEP-fälgarna?!

Dags att sänka bilen bara. Det här raggiga offroad-stuket kan kvitta.

Det här är Anders


En klurig herre i sina bästa år. Vad sägs om en gigantisk flödesbänk i köket som kräver trefas? Eller den här Sox & Martin-hyllningen, en Plymouth Satellite i rött, blått och vitt med pig spis.

Godkänt för gata, redo för strippen. Dock inte riktigt färdig ännu (inredning saknas). Men räkna med reportage i Gasoline Magazine när den är det!

PS. Det var Anders som precis sålde fyra slot mags-fälgar till mig. Som har suttit på hans Plymouth Volare-sedan. DS.